forged carbon lila vinyl folie foliera bilen mc atv
Jennie

Rost och Foliering: Hur du skyddar och behandlar din bil mot rost

Rost – Bilens Fiende Nr 1 - Om den inte behandlas i tid kan det leda till allvarliga skador. Många bilägare överväger att foliera sina bilar för att förbättra utseendet och skydda mot skador. Men vad händer om bilen redan har rost? Kan foliering lösa detta problem? Låt oss gå igenom varför rost uppstår, hur du skyddar din bil mot det, och vad du ska göra om din bil redan har börjat rosta. Vi ger också en steg-f

Varför är rost ett problem?

Vad är Rost?
Rost är resultatet av en kemisk reaktion mellan järn, syre och fukt, vilket leder till korrosion.

Hur man inspekterar bilen för rost

Viktiga områden att undersöka
Vanliga områden där rost uppstår inkluderar underredet, hjulhus, dörrkanter, stötfångare och avgasrör. Dessa områden är mest utsatta för skador och slitage.

Tecken på begynnande rost
Små bubblor under lacken, missfärgning och ojämna ytor är tidiga tecken på rost. Agera snabbt när du upptäcker dessa tecken.

Behandling av rostig bil

Nödvändiga verktyg och material
För att behandla rost behöver du:

 • Sandpapper
 • Stålborste
 • Avfettningsmedel
 • Rostskyddsmedel
 • Fyllnadsmaterial
 • Lack
 • Skyddsutrustning (handskar och ansiktsmask)

Steg-för-Steg Guide till rostborttagning

 1. Rengör Området: Tvätta och avfetta det rostiga området noggrant.
 2. Slipa Bort Rosten: Använd sandpapper och stålborste för att ta bort all rost.
 3. Applicera Rostskyddsmedel: När ytan är ren, applicera rostskyddsmedel för att förhindra att rosten återkommer.

Reparation av Rostskador

Användning av Rostskyddsmedel
Efter att rosten har avlägsnats, applicera ett rostskyddsmedel på den rengjorda ytan. Detta skapar en barriär mot fukt och syre.

Applicering av Fyllnadsmaterial och lack
Fyll eventuella hål och ojämnheter med ett fyllnadsmaterial. När materialet har torkat, slipa ytan slät och applicera sedan en grundfärg och lack för att matcha bilens ursprungliga färg.

Foliering för att förebygga rost på bilen

Bilfoliering innebär att man täcker bilens yta med en specialtillverkad plastfolie. Detta kan förändra bilens utseende och ge ett extra skyddslager mot mindre repor och skador. Foliering kan ge bilen ett nytt utseende, skydda den ursprungliga lacken och kan vara en kostnadseffektiv lösning jämfört med omlackering. Dessutom kan folien enkelt tas bort om du vill återställa bilens ursprungliga utseende. Vi på Modemedia utför bilfoliering i Stockholm.

Kan man foliera en rostig bil?

Att foliera en rostig bil är möjligt, men det kräver att rosten först behandlas och repareras. Rostfläckar måste slipas bort, ytan måste jämnas ut, och rostskyddsmedel bör appliceras för att säkerställa att rosten inte fortsätter sprida sig under folien.

Underhåll efter rostbehandling och foliering

Regelbundna inspektioner:
Efter att ha behandlat rosten och folierat bilen är det viktigt att regelbundet inspektera bilen för att upptäcka och åtgärda nya rostskador i ett tidigt skede. Det är bra att inspektera bilen för rost åtminstone en gång i månaden, särskilt under vintersäsongen när vägsalt används.

Tips för att undvika framtida rost:

 • Undvik att parkera bilen i fuktiga miljöer.
 • Tvätta bort vägsalt regelbundet under vintern.
 • Använd rostskyddsmedel på utsatta områden.
 • Foliera bilen kan också bidra till att skydda den ursprungliga lacken och minska risken för nya rostfläckar.

Är det värt att Investera i professionell rostskyddsbehandling och foliering?
Ja, professionell rostskyddsbehandling och foliering kan ge ett långvarigt skydd och är ofta mer grundligt än gör-det-själv-metoder. Det kan också öka bilens livslängd och värde.

Att skydda bilen mot rost och behandla rostiga ytor i tid är avgörande för att bibehålla bilens utseende och funktion. Med rätt förebyggande åtgärder och regelbundet underhåll kan du minimera risken för rostskador och hålla din bil i bästa möjliga skick. Foliering kan också vara ett effektivt sätt att skydda lacken och förbättra bilens utseende, men det är viktigt att först behandla eventuella rostskador för att undvika framtida problem.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.