Butiken

Hur tvättar man en folierad bil?

Hur tvättar man en folierad bil? Har du folierat din bil och är osäker på hur du ska skydda den och tvätta din bil? När man har lagt foliering oavsett om det är en matt film eller en blank så finns det lite saker att tänka på. Generellt sett så kan man tvätta bilen som vanligt även om man har folierat den. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips för att ta hand om din bil på ett så bra sätt som möjligt.

Hur tvättar man en folierad bil?

Har du folierat din bil och är osäker på hur du ska skydda den och tvätta din bil? När man har lagt foliering oavsett om det är en matt film eller en blank så finns det lite saker att tänka på. Generellt sett så kan man tvätta bilen som vanligt även om man har folierat den. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips för att ta hand om din bil på ett så bra sätt som möjligt.

Hur ofta ska man tvätta en folierad bil?

En folierad bil ska tvättas på samma sätt som en bil utan foliering. Det viktiga är att löpande tvätta bort smuts, salt och annat så att det inte hinner få för bra fäste på lacken. Hemligheten är att tvätta bilen ofta så att du inte behöver gå på med så starka medel.

Kan jag använda avfettning?

Du kan använda avfettning på en folierad bil men vi rekommenderar att du försöker att inte använda det mer än nödvändigt. Det är bättre att tvätta bilen ofta och använda så lite avfettning som möjligt. Du kan också välja avfettningar som är mer skonsamma för både miljön, människan och din foliering. Försök att undvika att använda för starka avfettningar då dessa kan slita ut din foliering. På vintern kan man självklart ibland behöva gå på med lite avfettning om det är väldigt smutsigt men övriga delar av året räcker det oftast med bilschampo och vatten för att få bilen ren.

Hur är det med högtryckstvätt och foliering?

När det kommer till högtryckstvätt gäller det att vara lite förnuftig och försiktig. Försök alltid att hålla ett avstånd på minst 50cm och håll inte kvar på samma ställe för länge utan var lite försiktig. Har du enbart kört chrome delete på lister och liknande kan det vara bra att inte stå för länge och nära mot dessa heller då de lättare kan släppa.

Kan jag polera på foliering?

En matt foliering går inte att polera och ska inte poleras. Men om du har en blank folie så går det fint att polera den. Var noga med att välja bra produkter och inte gå på för hårt med poleringen. Polerar man väldigt hårt och länge riskerar man att det blir för varmt och det kan påverka folieringen negativt.

Steg för steg tvätt av en folierad bil

  1. Spola av bilen för att få bort damm och annan lätt smuts som kan sitta på bilen. Är den väldigt smutsig kan du försiktigt gå på med avfettning och spola av detta.
    Du kan eventuellt köra en förtvätt med foamlance och en mildare alkalisk avfettning för att få bort damm och annan smuts. 
  2. Handtvätta bilen med ett neutralt bilschampoo utan vax för att få bilen så ren som möjligt. Använd gärna två hinkar, en för vatten där du sköljer av tvätthandsken och en med schampo. Dessa kan med fördel ha ett galler i botten, ett s.k grit guard för att inte dra upp smuts från botten av hinken. 
  3. Torka bilen med en torkduk för att få bort vatten så att dessa inte bildar fula kalkfläckar. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.