Jennie

En budgetmedvetens guide till däckskötsel

Att vara ekonomisk behöver inte betyda att du kompromissar med din passion för bilar. Speciellt inte när det kommer till däck. Den här guiden visar dig hur du kan ta hand om dina däck smart och spara pengar.

Få dina däck att hålla längre mot slitage 

 • Däckbyte:
  Byta däck själv? Absolut! Det sparar pengar. Du behöver några grundverktyg: däckjärn, domkraft, och momentnyckel. Lär dig rätt teknik och håll koll på däckens slitbanor för att veta när det är dags att byta.
 • Ha rätt tryck i dina däck
  Att regelbundet kontrollera lufttrycket i dina däck är avgörande för både däckens livslängd och din säkerhet när du kör.
  Att kontrollera däckens lufttryck är kritiskt för att förlänga deras livslängd. För lågt tryck orsakar ojämnt och snabbare slitage, medan för högt tryck sliter på mitten av däcket och minskar dess livstid. Genom att hålla rätt lufttryck, enligt tillverkarens rekommendationer, sparar du pengar på tidiga däckbyten och ökar både säkerhet och körglädje.

  Att kontrollera lufttrycket i dina däck regelbundet är en viktig del av fordonsunderhållet för att säkerställa optimal prestanda, bränsleeffektivitet och därmed optimera bränsleförbrukningen och säkerhet på vägen.

  Hur ofta du bör kontrollera lufttrycket kan variera beroende på några faktorer, inklusive däcktyp, körstil och vägförhållanden. Här är några riktlinjer för hur ofta du bör kolla lufttrycket i dina däck:


  1. Minst en gång i månaden: Det är allmänt rekommenderat att du kontrollerar lufttrycket i dina däck minst en gång i månaden. Detta hjälper till att fånga eventuella små läckor eller långsamma tryckfall som kan uppstå över tid.
  2. Innan långa resor: Innan du ger dig ut på en längre resa är det en bra idé att kontrollera lufttrycket i dina däck. En lång resa kan öka slitage och belastning på däcken, så att säkerställa att de har korrekt tryck kan bidra till att förhindra.
 • Däckförvaring: Rätt förvaring förlänger däckens liv. Använd en däckställning och förvara dem svalt och mörkt. Det minskar risken för att gummit åldras och spricker.
 • Däckrotation: Regelbunden rotation av däcken jämnar ut slitage och förlänger livslängden. Rota dina däck varje 8 000 till 10 000 km eller åtminstone en gång om året.
 • Sprickor i gummit: Gummi kan spricka av ålder, sol eller dålig förvaring. Förvara däcken rätt och undvik långa perioder i direkt sol. Du kan med fördel laga sprickor i gummit på dina däck så räcker dom lite längre.
 • Sluta bränna gummi,  Att undvika att "bränna gummi" – det vill säga att undvika kraftiga accelerationer och inbromsningar som får däcken att slira – kan verkligen förlänga dina däcks livslängd. Det hjälper till att bevara däckens slitbanor och minskar onödigt slitage.. Dessutom bidrar det till en säkrare bilkörning och bättre bränsleekonomi, så det är en vinst på flera nivåer! 🚗💨

Reparationer: Mindre punkteringar? Ingen fara, de kan oftast lagas med däcklim och en plugg. Det är billigare än nya däck. Följ tillverkarens instruktioner noggrant.

Ta hand om dina däck rätt är smart ekonomi och ökar din säkerhet på vägen. Följ dessa tips för att göra dina däck längre och spara pengar i längden. Kom ihåg, lite kunskap och tid kan göra stor skillnad.


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.